Tuinserre
Droom je ervan om zoveel mogelijk tijd in de tuin door te brengen? Ook wanneer het wat kouder is of de wind sterk waait? Of verlang je naar een apart plekje in je tuin voor je hobby, een jacuzzi, …? Dan is een tuinserre de oplossing! Wat zijn de voordelen van een tuinserre? Hoe kan je je tuinserre precies samenstellen? En wat zijn de prijzen? Je leest het in dit artikel!
Ga snel naar:
Waarom een tuinserre kiezen?
Hoe tuinserre vormgeven?
Prijs tuinserre
Inspirerende realisaties
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan
Wat is een tuinserre?
Een tuinserre is een basic of luxueuze overkapping, eventueel afgewerkt met glazen voor- en zijwanden. Je kan zo’n tuinkamer zowel tegen de gevel van je woning monteren als vrijstaand in de tuin plaatsen. Het grote verschil met een leef- of woonserre is dat een tuinserre niet geïsoleerd is. Kortom, je geniet vooral van je tuinserre op dagen met aangename temperaturen.
Waarom kiezen voor een tuinserre?
Met een tuinserre creëer je een extra leefruimte in je tuin zonder de grote investering van een woonserre. Wat zijn de andere voordelen van zo’n tuinkamer? Een kort overzicht:
- Extensie van de tuin: een tuinserre is een stijlvolle ruimte waarin je tijdens grote delen van het jaar van je tuin kan genieten, beschut bent tegen de weersomstandigheden en in de prille lentezon kan wegdromen. Bovendien is het ook de ideale overwinteringsplaats voor bepaalde planten die je wil beschermen tegen vorst.
- Esthetische blikvanger: dankzij de vele mogelijkheden is een tuinserre in verschillende stijlen en uitvoeringen verkrijgbaar. Je kan dus een rustplek creëren die niet alleen functioneel is, maar die ook het uiterlijk van je tuin opfleurt.
- Veelzijdig bijgebouw: een tuinserre is niet alleen mooi, maar kan ook dienen voor uiteenlopende doeleinden. Maak er je eigen lounge- of hobbyruimte van, ontsnap aan de drukte met een kop koffie en een goed boek, of gebruik het als plekje om familie en vrienden feestelijk te verwelkomen.
- Hogere woningwaarde: investeren in een mooie tuinkamer is een goed idee. Je geniet niet alleen van alle bovenstaande voordelen, maar bovendien gaat ook de waarde van je woning omhoog. Geef toe, wie wil nu niet zo’n mooi toevluchtsoord in de tuin?
Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan verschillende voorstellen aan bij specialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht verschillende uitvoeringen en prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.
Hoe je tuinserre vormgeven?
Wil je je tuinkamer op maat laten maken? Dan heb je erg veel keuzevrijheid. Laat je echter niet overdonderen door de uiteenlopende mogelijkheden. Met het onderstaande stappenplan stel je de ideale tuinserre samen op maat van jouw woning en tuin:
STAP 1: kies het type tuinserre
Start je vanaf het prille begin? Dan moet je eerst beslissen welk soort tuinserre je wil en hoe deze eruit moet komen te zien. De 2 meest voorkomende mogelijkheden op een rij:
- Tuinserre aan je woning: in dit geval plaatst de vakman je tuinserre tegen je gevel. Zo vloeien je woning en je tuinkamer naadloos in elkaar over. Met zo’n terrasoverkapping haal je het buitengevoel naar binnen en het binnengevoel naar buiten.
- Vrijstaande tuinserre: een vrijstaande overkapping biedt je iets meer vrijheid en privacy. Je kiest zelf waar deze in je tuin komt te staan. Ideaal voor een overdekte jacuzzi of een loungeruimte op het einde van je tuin, een plekje om een goed boek te lezen in het midden van je tuin, …
TIP: met een tuinserre op maat is de keuzevrijheid onbeperkt. Tuinkamers zijn echter ook verkrijgbaar in standaardmaten. Die zijn goedkoper, maar bieden minder verschillende uitvoeringen. Vraag naar de mogelijkheden van standaard tuinkamers en tuinkamers op maat bij een vakman actief in je buurt.
STAP 2: kies het materiaal
De profielen van je tuinserre zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Waaruit kan je kiezen?
- Hout: dit materiaal oogt warm, authentiek en tijdloos. Kies je voor duurzaam geteeld hout? Dan is je keuze bovendien ecologisch. Voor een serreframe heb je keuze uit verschillende houtsoorten met elk hun eigen bijzonderheden en specifieke kenmerken.
- PVC: deze kunststof heeft het meest aantrekkelijke prijskaartje. Een tuinserre in PVC zal doorgaans in het goedkoopste prijssegment vallen. Met PVC ben je bovendien ook verzekerd van een duurzame keuze: het materiaal is te recyclen en gaat tientallen jaren mee.
- Aluminium: dit lichte, maar sterke metaal is het paradepaardje onder de serrematerialen. Je kan namelijk grote overspanningen creëren met dunne en elegante profielen. Bovendien zijn deze aluminium profielen ook verkrijgbaar in talloze kleuren, structuren en afwerkingen.
- Smeedijzer: een tuinkamer in smeedijzer oogt tijdloos en stijlvol. Je herkent het materiaal aan de elegante vormgeving, die typerende ‘krullen’ die je serre een ongeëvenaarde charme geven. Aan deze authentieke charme hangt wel een stevig prijskaartje.
STAP 3: kies de dakbedekking
Het dak van je tuinserre kan je op verschillende manieren afwerken. Enkele opties op een rij:
- Glas: dakplaten in gelaagd glas zijn nog steeds geliefd voor een tuinserre of overkapping. Je kan zowel voor transparant glas kiezen als voor melkglas. Melkglas biedt wat meer privacy dan de transparante uitvoering en zorgt voor minder instraling van de zon op broeierige dagen.
- Polycarbonaat: deze sterke kunststof is bestand tegen hoge temperaturen. Ideaal als het warm is buiten. Daarnaast is polycarbonaat minder gevoelig aan schade. Een vallende tak is dus geen probleem. Het materiaal is verkrijgbaar in meerdere tinten, maar die zijn minder transparant dan helder polycarbonaat.
- Lamellen: een lamellendak past zowel bij klassieke als moderne woningen en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Bovendien bepaal je zelf hoeveel zon je doorlaat door de lamellen te kantelen in een positie naar keuze.
STAP 4: kies de uitvoering van je glaswanden
Bij een tuinkamer kan je ook transparante voor- en zijwanden laten plaatsen. De stijlvolle vormgeving van de wanden maken van je tuinserre een streling voor het oog, maar beschermen je ook tegen weer en wind. Ga je voor strakke schuif- of draaideuren? Kies je voor een drempelloze uitvoering of niet? Met welke handgrepen had je graag je deuren afgewerkt? Met maatwerk is bijna alles mogelijk.
STAP 5: kies de afwerking & accessoires
De afwerking van je tuinserre is de kers op de taart. Hieronder vind je welke elementen de stijl en sfeer van je tuinkamer bepalen:
- Verwarming: langer nagenieten met vrienden en familie na een gezellige barbecue? Dan schakel je gewoon de terrasverwarming in en hoef je de avond niet af te sluiten vanwege dalende temperaturen.
- Zonwering: zonwering is ideaal om sterk of fel zonlicht uit je tuinserre te bannen. Kies uit een uitgebreid aanbod van zonwering: van lamellen tot screens, onderdak zonwering of bovendak zonwering, handmatig of volledig geautomatiseerd.
- Windschermen: met lamellen, screens of aangepaste windschermen zit je niet alleen uit de wind, maar ben je bovendien ook nog eens beschermd tegen invallende slagregen. Een bijkomend pluspunt is dat een windscherm je van de nodige privacy voorziet.
- Verlichting: blijf bij het invallen van de avond nog een hand voor ogen zien dankzij de naadloos geïntegreerde verlichting. Een vakman informeert je graag over de mogelijkheden.
- Vloerbekleding: ook belangrijk is de vloerafwerking van je tuinserre. Een houten terrasbekleding, zachte tegels in geglazuurde natuursteen, …: er zijn tal van opties.
- Overige accessoires: je kan je tuinkamer naar hartenlust decoreren en inrichten: tuinmeubels, designelementen, …
Op zoek naar de tuinserre van je dromen? Vertrouw op een vakman!
Heb je je al voldoende laten inspireren en ga je graag tot actie over? Vertrouw dan op het vakmanschap van een serrebouwer. Hij besteedt niet alleen voldoende aandacht aan al jouw wensen, maar gaat ook na of je droomproject technisch haalbaar is. Zo kan je jarenlang nagenieten van je tuinkamer!
Interesse in een tuinserre? Bespreek je project met verscheidene serrebouwers actief in je buurt. Kom in contact met professionele vaklui via ons gratis offerteformulier.
Prijs tuinserre
De kostprijs van je tuinserre hangt af van verschillende factoren. Niet alleen het materiaal en het type tuinkamer (open, gesloten, vrijstaand of aangebouwd) doen ertoe, maar ook de afmetingen, voorbereidende werken, montagekosten en afwerking bepalen mee de prijs. Gemiddeld mag je voor een tuinserre rekenen op een prijs van € 3.000 à € 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
LET OP: dit is een richtprijs. Bovendien kunnen de prijzen ook verschillen van serrebouwer tot serrebouwer. Wil je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 professionals actief in je buurt. Start je aanvraag hier.
Zelf tuinserre plaatsen of klus uitbesteden?
Kan je ervoor kiezen om je kleine tuinserre zelf te plaatsen? Of besteed je deze klus beter uit aan een professional? We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij:
OPTIE 1: zelf tuinserre plaatsen (enkel materiaalkosten)
Er bestaan verschillende zelfbouwpakketten van tuinkamers, zowel voor vrijstaande modellen als overkappingen aan huis. Het gaat wel om standaard tuinserres. Deze zijn vrij beperkt qua uitvoering en afmetingen. Bovendien kan er tijdens de plaatsing iets verkeerd gaan: denk maar aan een ongeschikte ondergrond, een onnauwkeurige montage, onvoorzichtigheid met de glazen wanden, …
TIP: wil je deze problemen voorkomen of meteen een tuinserre op maat laten bouwen? Neem dan een ervaren vakman in de arm! Waarom? Dat lees je hieronder…
OPTIE 2: tuinserre laten plaatsen (materiaal- & arbeidskosten)
Het mooiste en meest kwalitatieve resultaat behaal je wanneer je vertrouwt op een professional. Waarom? Dan ben je namelijk verzekerd van…
- Betrouwbaar advies: een professional geeft betrouwbaar advies omtrent de vormgeving en technische aspecten van je project. Zo onderzoekt hij bijvoorbeeld de staat van de ondergrond. Wat lijkt voor hem realiseerbaar? En welke aspecten van je idee raadt hij af?
- Realisatie op maat: een ervaren serrebouwer stelt je tuinserre samen op basis van jouw wensen en voorkeuren. Bovendien gebruikt hij enkel hoogwaardige materialen waar hij veel ervaring mee heeft.
- Snelle, professionele plaatsing: een vakman gaat na of er nog voorgaande stappen vereist zijn om van jouw tuinserre een topproject te maken. Doorgaans plaatst hij deze snel en vakkundig en zonder veel breekwerken. Zo kan je in een mum van tijd optimaal genieten van je investering.
Besparen op je tuinserre? Vergelijk dan offertes!
Een tuinserre op maat is een grote investering. Onze tip om de kosten te drukken? Verschillende offertes vergelijken! Zo krijg je niet alleen inzicht in de diverse kostenbepalers, maar krijg je ook de kans om je ideeën voor te leggen aan verschillende professionals. Zo maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs.
Vrijblijvend offertes aanvragen? Via onze gratis offerteservice kom je in contact met serrebouwers actief in je buurt. Nadat zij samen met jou je project hebben besproken, ontvang je gratis offertes op maat. Vul hier het aanvraagformulier in.
Tuin serre: enkele inspirerende realisaties
Een tuinserre is een soort overkapping, eventueel afwerkt met voor- en zijwanden. De onderstaande voorbeelden illustreren mooi wat er allemaal mogelijk is. Laat je inspireren voor je eigen realisatie:
INSPIRATIE: stijlvolle tuinserre met zicht op zwembad
Deze terrasoverkapping deed oorspronkelijk dienst als pool house. Aangezien ons klimaat het niet altijd toelaat om buiten te zwemmen, besloten de eigenaars om hun overkapping om te vormen naar een mooie tuinserre met glazen schuifwanden. Zo doet de tuinkamer ook dienst als gezellige loungeruimte, ook als het net iets te koud is om een duik in het zwembad te nemen.
INSPIRATIE: statige tuinkamer in aluminium
Dit voorbeeld toont aan hoe rustiek en aantrekkelijk een tuinserre kan zijn. Het design met een spits dak, afgeronde hoeken, grote raampartijen en rustieke details toveren deze tuinkamer om in een romantische rustplek. Hier kan je in stilte genieten van de landelijke omgeving, alleen of met het gezin. Het frame in aluminium staat garant voor tientallen onderhoudsvrije jaren.
INSPIRATIE: vrijstaande tuinserre op terras
Waarom geen tuinserre plaatsen op je terras? Zo kan je genieten van elke mooie dag! Heb je te maken met warm zomerweer? Activeer de zonwering en schuif eenvoudigweg de zijwanden open. Brengt de dag eerder een waterig zonnetje met een matige wind? Dan hoef je enkel maar de glazen wanden dicht te schuiven. Kortom, met een tuinkamer geniet je van elk seizoen!
INSPIRATIE: luxe tuinserre met polycarbonaat
Soms mag het wat meer zijn. Deze vrijstaande tuinkamer ademt victoriaanse charme. De realisatie ziet er niet alleen statig uit, maar is ook functioneel. Je kan dankzij deze tuinkamer niet alleen in je tuin brunchen, je kan ze ook omtoveren tot een oranjerie waarin je je potplanten laat overwinteren.
Veelgestelde vragen
Denk je eraan om een tuinserre te plaatsen? Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen. Richt je je liever meteen tot een ervaren serrebouwer met je vragen? Aarzel dan niet om het onderstaande offerteformulier in te vullen!
-
-
Kan ik mijn bestaande terrasoverkapping omvormen tot een tuinkamer?Ja, dat kan perfect dankzij glazen zij- en voorwanden. Deze bestaan uit meerdere schuifbare wanden uit glas of polycarbonaat waarmee je je tuinserre snel kan openen of afsluiten. Ze zijn combineerbaar met alle soorten frames (hout, alu, PVC, …). Benieuwd wat wel en niet mogelijk is? Vraag dan raad bij je vakman. -
Hoe krijg ik het warm in mijn niet-geïsoleerde tuinserre?Een standaard tuinkamer is niet geïsoleerd. Je kan wel investeren in verwarmingselementen op maat zoals infraroodstralers. Onthou ook dat tuinkamers niet volledig wind-, condens- of vochtvrij zijn. Vergeet dus zeker niet om tijdens de koudere maanden je meubels en andere spullen voldoende af te dekken. -
Heb ik een vergunning nodig voor mijn tuinserre?Dat is afhankelijk van verschillende factoren. In principe mag je een tuinserre vergunningsvrij bouwen. Op voorwaarde dat je binnen de perceelgrens blijft, dat je serre niet hoger is dan 5 meter en niet in je voortuin komt te staan. Had je graag meer informatie ontvangen? Start hier je aanvraag. -
Wat is het verschil tussen een tuinserre en een woonserre?Het lijkt alsof we met ‘woon- of leefserre’ en ’tuinserre’ hetzelfde bedoelen. Toch zit er een groot verschil tussen beide. Een leef- of woonserre is een volledig geïsoleerde uitbouw aan je woning. In dit geval werd de muur van je woning professioneel doorgetrokken naar de woonserre en heb je te maken met een volwaardige leefruimte. Daardoor is een leefserre veel duurder dan een tuinserre.
-