Serre combineren met zonnepanelen

Het plaatsen van een nieuwe serre is het ideale moment om ook zonnepanelen te plaatsen. Gezien je serre vaak naar de zon gericht staat is een combinatie met zonnepanelen ideaal. Je hoeft niets te veranderen aan het bestaande dak en je kan alle leidingen meteen netjes wegbergen. Op welke manier je zonnepanelen kan integreren in je serre lees je hier.

 

zonnepanelen in glasOptie 1: Zonnepanelen bij een glazen dak

Wanneer je een serre met een glazen dak verkiest zijn traditionele zonnepanelen niet mogelijk omdat ze de zon tegenhouden en esthetisch niet verantwoord zijn. Wat je wel kan doen is glas plaatsen met ingebouwde zonnepanelen. Deze laten nog steeds zonlicht door en zien er ook verzorgd uit. Glas met ingebouwde zonnepanelen kan zowel bij nieuwe als bij bestaande serres worden toegepast.

De panelen zelf zijn opgebouwd uit twee lagen veiligheidsglas van 4mm. Tussen deze glazen zit een speciale industriële folie met mono-kristallijne zonnecellen. De verbindingsstukken zitten langs de bovenzijde van het glas zodat dit nauwelijks zichtbaar is wanneer je van beneden naar boven kijkt.

De opgewekte stroom zal door middel van een omvormer omgezet worden van gelijkstroom naar wisselstroom. Deze omvormer wordt vaak in de garage of berging geplaatst naast de elektriciteitskast. Wanneer je meer energie aanmaakt dan er verbruikt wordt zal de extra stroom doorverkocht worden aan de netbeheerder.

 

Optie 2: Standaard fotovoltaïsche zonnepanelen

Wil je de serre ook tijdens de wintermaanden frequent gebruiken dan is het aangeraden om te gaan voor een gesloten plat dak, al dan niet met een glazen koepel. Deze constructie zorgt voor meer geborgenheid en huiselijkheid tijdens de koude wintermaanden. Met een gesloten dak zal je bovendien ook de hitte van de zon kunnen temperen op zwoele zomerdagen zodat het binnen lekker fris blijft.

 

Bij een serre met plat dak kan traditionele zonnepanelen plaatsen zoals je deze ook terugvindt op gewone pannendaken. Om de panelen optimaal te laten renderen worden ze best wel op een sokkel geplaatst onder de geschikte hellingsgraad. Bij een correcte plaatsing zullen de panelen nauwelijks zichtbaar zijn vanuit de tuin.

 

Zonnepanelen plat dak serre

 

Kostprijs zonnepanelen plaatsen op een serre

De kostprijs van zonnepanelen is afhankelijk van de oppervlakte en het gewenste vermogen. Een gemiddelde installatie kost tussen de 4000 en 7500 euro. De zonnecellen in glas zijn zo’n 20% duurder dan de traditionele zonnepanelen en zijn uit fiscaal standpunt enkel aan te bevelen wanneer er geen andere opties mogelijk zijn.

Gaan we kijken naar zonnepanelen op een plat dak dan zullen we merken dat de kostprijs zo’n 10% hoger ligt dan bij een installatie op een schuin dak. Dit komt door de extra beugels die nodig zijn om de zonnepanelen onder de gewenste hoek te plaatsen. Deze investering verdien je echter snel terug aangezien de zonnepanelen optimaal kunnen renderen door ze te richten naar de zon.

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de serre en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers