Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Serre-plaatsen.nl Info- en inspiratiebron over serres en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde serrebouwers online!
header image
Serre-plaatsen.nl

Zonwering serre: mogelijkheden en hun prijzen

Om te voorkomen dat je serre in de zomer oververhit raakt, is het aan te raden om te investeren in een kwaliteitsvolle zonwering. Er zijn enkele effectieve systemen op de markt die vriendelijk geprijsd zijn en goed presteren. In dit artikel vind je meer informatie over serrezonwering, de verschillende soorten screens en hun prijzen.

Voor prijzen op maat voor de plaatsing van serrezonwering kan je terecht op deze pagina.

 

 

Soorten zonwering serre

serre dak zonwering

 

1) Buitenzonwering

Een serre zonwering voor buiten heeft als voordeel dat je geen ruimte verliest in de serre en dat het zonlicht maximaal kan geblokkeerd worden. Voor de buitenkant van een serre bestaat er in feite maar één soort zonwering die echt effectief is tegen de warmte van de zon en dat is een screen.

Met een screen hou je het in de serre aangenaam koel en heb je geen last van hinderlijke reflecties. Ook schadelijke UV-straling kan je hiermee tegengehouden.

Een serrescreen wordt horizontaal (op het dak) en/of verticaal gemonteerd aan de buitenzijde van de serre. In de meeste gevallen wordt het met geleiders uitgeschoven. Serre screens zijn bovendien in vele kleuren beschikbaar.

 

2) Zonwering serre binnen

Een binnenwering kan makkelijker gereinigd worden en zal minder snel vuil worden omdat deze beschermd is tegen wind en regen. De nadelen van een binnenwering zijn dat je wat binnenruimte verliest en dat het zonlicht de serre eerst binnenkomt voor het tegengehouden worden, wat voor iets meer warmte zal zorgen. De keuze voor binnenzonwering is een stuk uitgebreider (gordijnen, rolgordijnen, lamellen, vouwgordijnen, enz.) en in sommige gevallen is ze goedkoper dan buitenzonwering.

 

Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk. Je kan bijvoorbeeld binnen verduisterende (rol)gordijnen plaatsen en buiten een standaard screen of je kan ook een vitrage gebruiken om de inkijk wat te beperken.

 

 

Functies zonwering serre

Samenvattend heeft het plaatsen van serrezonwering de volgende voordelen:

• Tegenhouden van warmte en UV-stralen van de zon
• Minder snelle verbleking van meubels in de serre
• Verduistering van de serre
• Privacy: de inkijk wordt beperkt
• Decoratie

Welk type serrezonwering het meest geschikt is, hangt af van de functies die ze moet gaan vervullen. Indien je bijvoorbeeld voor een screen kiest en het doek is voornamelijk bedoeld als warmtewering en verduistering, dan zul je een speciaal verduisterend screendoek moeten nemen. De keuze aan kleuren is dan wel wat beperkt, maar met deze speciale doeken kan je een ruimte volledig verduisteren, wat met een standaard screen niet mogelijk is.

 

Een vakman kan je verder informeren en adviseren over de juiste materialen en types zonwering voor je serre. Via de offerteservice kan je gratis en zonder aankoopverplichting prijzen aanvragen bij professionele installateurs van serrezonwering. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

serre zonwering

 

Soorten screendoeken

Kies je voor serrezonwering langs buiten, dan zijn screens zoals reeds gezegd zowat de enige optie. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden voor serre screens:

 

1. Glasvezeldoek

Glasvezeldoek bestaat uit glasvezeldraden die gecoat zijn met PVC. Dit type doek is erg geschikt voor verticale screens omdat het gewicht van het materiaal vrij hoog is. Bij horizontale toepassing zou het te snel gaan doorzakken. Wanneer het doek lange tijd niet uitgerold is geweest, kan het bij het eerste gebruik een beetje plooien. Dit is inherent aan het materiaal. De plooien verdwijnen vanzelf en na verloop van tijd krijgt het doek weer een strakke look.

 

2. Polyesterdoek

Screendoeken op basis van polyester zijn gemaakt van polyestergaren. Deze doeken hebben een hoge vormvastheid en zijn over het algemeen wat lichter dan glasvezeldoeken. Hierdoor gaan ze niet snel doorhangen en kunnen ze zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden. Een polyesterdoek is ook geschikt voor grote overspanningen.

 

3. Kleuren zonwering serre screens

De profielen van een serre screen zijn in alle RAL kleuren verkrijgbaar, een afwerking in geanodiseerd aluminium is mogelijk. Hierdoor vallen ze niet op na montage en vormen ze als het ware één geheel met de bestaande serre. De keuze in gekleurde screendoeken is vrij groot, waardoor er altijd wel een passende kleur voor je screendoek te vinden is. Houd er wel rekening mee dat de eigenschappen van het doek (mate van verduistering en inkijkhoek) voor een groot gedeelte samenhangen met de kleur en de structuur van het doek. Hoe donkerder de kleur, hoe meer licht er wordt tegengehouden. Hoe dichter de structuur van het doek, hoe minder inkijk. Het uitkiezen van een kleur is dus niet alleen een esthetische aangelegenheid.

 

 

Kostprijs zonwering

De prijs van een serre zonwering wordt bepaald door het type screen, eventuele automatisatie en de totale oppervlakte. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 100 à 200 euro per vierkante meter. Aangezien elke situatie anders is, doe je er goed aan eerst een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag gratis offertes aan bij specialisten uit jouw buurt.
✓ Klik hier om gratis prijzen aan te vragen en vergelijk!

 

 

Veelgestelde vragen

Bij het plaatsen van een screens op de serre komt heel wat kijken. Onderstaand vind je nog enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden.

 

1) Hoe bedien ik de zonwering van de serre?

De screens voor een serre worden nagenoeg altijd elektrisch bediend met behulp van een schakelaar of afstandsbediening. Volautomatische bediening met behulp van domotica is ook mogelijk, waarbij de zonwering vanzelf uitschuift bij felle zon of zich vanzelf sluit wanneer het gaat waaien.

 

2) Hoe maak ik een serre screen schoon?

Het schoonmaken van een screendoek kan je best doen met een zachte kunststof borstel en koud of lauw water. Indien nodig kan je een ph-neutraal reinigingsmiddel gebruik. Gebruik nooit agressieve of zure schoonmaakmiddelen en ook geen schuurmiddelen. Hogedrukreinigers zijn ook uit den boze. Spoel na het reinigen het doek goed na met water en laat het daarna drogen. Het reinigen doe je best op een droge dag (niet in de felle zon). Het doek kan dan rustig opdrogen.

 

3) Mag je een screen nat oprollen?

Ja, dat is geen probleem. Indien het plots is gaan regenen en het doek nat is geworden, dan mag je dit gewoon oprollen. Wel is het dan aan te raden om het doek opnieuw uit te rollen als het niet meer regent, zodat het volledig kan drogen. Indien je dit niet doet, bestaat de kans dat er zich schimmels gaan vormen op het doek die later lastig te verwijderen zijn of voor vlekken zorgen.

 

Offertes voor zonwering ontvangen?

Kies voor een specialist in zonwering en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de zonwering en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers