Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Stalen serre

Ben je van plan om een nieuwe serre te plaatsen? En zoek je daarvoor een stevig materiaal met een moderne, tijdloze uitstraling? Kies dan voor een stalen serre. Hoewel staal minder vaak voorkomt, biedt het heel wat voordelen. Maar hoe kan je zo’n serre nu vormgeven? Wat kost het? Hoe onderhoud je je stalen serre? En wat zijn de andere mogelijke materialen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Uitvoeringen stalen serre
Prijs stalen serre
Aandachtspunten bij plaatsing
Onderhoud serre in staal
Alternatieve materialen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een stalen serre?

Stalen serres zie je minder vaak dan uitvoeringen in PVC, aluminium of hout. Toch zijn er vele goede redenen om een serre in staal te laten maken. We zetten hieronder enkele voordelen op een rijtje:

 • Sterk en duurzaam materiaal: staal staat vooral bekend om zijn stevigheid en robuustheid. Het is een heel sterk materiaal met een lange levensduur.
 • Grote raampartijen mogelijk: door zijn grote sterkte is staal ideaal om grote raampartijen te dragen. Dat maakt het dan ook een erg geschikt materiaal voor een serre met veel lichtinval.
 • Tijdloze uitstraling: een ander positief gevolg van de sterkte van staal is dat je vaak heel dunne en fijne profielen kan gebruiken. Daardoor ziet een serre in staal er altijd elegant uit.
 • Onderhoudsvriendelijk: verder zijn stalen serres ook onderhoudsvriendelijk. Af en toe schoonmaken is al voldoende. Speciale behandelingen of afwerkingen zijn dus niet nodig.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een stalen serre? Een vakman kan je verder informeren over de voordelen en mogelijkheden van staal. Hij helpt je ook bij het ontwerp en de plaatsing van je stalen serre. Vind een geschikte vakman in je buurt.

stalen serre

 

Uitvoeringen stalen serre

Je kan je stalen serre op verschillende manieren vormgeven, afhankelijk van jouw wensen en woonstijl. We zetten hieronder enkele keuzes op een rij die je kan maken bij de vormgeving van je serre in staal:

 

1. Indeling

Als eerste is het belangrijk om na te denken over de indeling van je serre. Bepaal bv. de hoogte, breedte en lengte. Kijk daarbij naar wat mogelijk is en hoe de serre op je woning zal aansluiten. Een ander punt om over na te denken zijn de ramen en deuren. Ga je enkel voor ramen of wil je ook 1 of meerdere deuren? Wil je schuifdeuren of kies je toch voor draaikiepramen?

 

2. Kleur

Staal komt het meeste voor in donkere kleuren of aardekleuren. Een serre in zwart staal is bv. een populaire keuze. Deze kleuren geven je serre een luxueuze uitstraling. Maar je kan stalen profielen daarnaast in alle RAL-kleuren verkrijgen. Een vakman brengt de kleur dan aan via een laag lak of een poedercoating. Zo kan je je serre dus ook een opvallendere kleur geven, die helemaal past bij de rest van je woning.

 

3. Beglazing

De combinatie van een serre in staal en glas zorgt voor een tijdloze look en veel lichtinval in je huis. Er zijn verschillende soorten glas om uit te kiezen. Voor nieuwe serres is hoogrendementsglas aangeraden. Met HR+ of HR++ glas ben je namelijk zeker van een goede isolatiewaarde. Maar er zijn nog meer opties. Je kan bv. zonwerend glas laten plaatsen om tijdens de zomer de warmte buiten te houden.

 

4. Glansgraad

Staal kan ook verschillende glansgraden hebben. Afhankelijk van de gewenste uitstraling kan een vakman het staal poedercoaten, verzinken, natlakken of stralen. Elke behandeling zorgt voor een ander eindresultaat. Zo kan je je serre perfect laten aansluiten bij de stijl van jouw woning.

 

TIP: vergelijk de uitvoeringen van meerdere specialisten!

Met staal heb je heel wat keuzevrijheid voor je serre. Daarom is het belangrijk om de mogelijke uitvoeringen van meerdere vakmannen naast elkaar te leggen. Die kunnen namelijk behoorlijk van elkaar verschillen. Kijken en vergelijken is dus essentieel voor een prachtig eindresultaat op maat!

Vakmensen in je buurt contacteren? Dat kan snel, vrijblijvend en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Prijs stalen serre

Over het algemeen zijn stalen serres iets duurder dan uitvoeringen van PVC, hout of aluminium. Gemiddeld mag je rekenen op € 1.500 à 1.900 per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking). De exacte prijs voor een stalen serre verschilt aan de hand van de keuzes die je maakt: hoe groot is je serre? Hoeveel beglazing wil je? Wat is je gewenste afwerking? Al deze factoren beïnvloeden de prijs. Een overzicht met richtprijzen:

Grootte stalen serreGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing & afwerking)
Kleine serre (± 6 m²)€ 7.500 à 15.000
Standaard serre (± 12 m²)€ 11.500 à 28.000
Grote serre (± 20 m²)€ 21.000 à 70.000

LET OP: de prijzen hierboven kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Vraag daarom offertes aan bij meerdere vakmensen in de buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, gebruikte materialen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang voorstellen op maat.

 

 

Serre staal

 

Aandachtspunten bij plaatsing serre

Een stalen serre plaatsen is geen eenvoudige klus. Er komt heel wat bij kijken en er zijn verschillende aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Daarom is het aangeraden om een vakman in te schakelen. Deze houdt sowieso rekening met de volgende factoren:

 1. Zorg voor een stevige fundering

  Voor een vakman begint aan de bouw van je stalen serre, voert hij eerst grondwerken uit. Daarbij maakt hij de nodige ruimte vrij en bouwt hij een stevige, isolerende fundering. Zo ben je zeker dat je stalen serre niet verzakt. Een vakman zorgt ook voor een goede waterkering om eventuele vochtproblemen te vermijden.

 2. Denk na over de gevelopening

  Meestal sluit een serre aan je woning aan. Daarvoor moet er natuurlijk ook een opening gemaakt worden in je gevel zodat je een doorgang hebt van je woning naar je serre. Denk dus op voorhand even na over waar je die gevelopening wil laten maken en hoe groot deze moet zijn. Er komt namelijk heel wat breekwerk bij kijken.

 3. Voorzie leidingen en aansluitingen

  Tijdens de plaatsing van je serre moet je ook rekening houden met de nodige leidingen en aansluitingen. Die kunnen dienen voor stopcontacten, verlichting, verwarming, ventilatie… Aangezien het achteraf moeilijker is om dit aan te passen, is het slim om hier van tevoren een plan voor te op te stellen.

 4. Denk na over eventuele zonwering

  Na de plaatsing van de stalen serre is het tijd voor de afwerkingen en extra’s. Is je terras naar het zuiden gericht? Dan is bijvoorbeeld zonwering aan te raden. Dat kan via screens, maar ook via zonwerende beglazing. Andere mogelijke afwerkingen zijn vliegenramen, spots…

TIP: een vakman houdt rekening met alle mogelijke aandachtspunten bij de bouw van je stalen serre. Dankzij zijn kennis en expertise kan hij je serre correct plaatsen en ben je verzekerd van een mooi eindresultaat. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Onderhoud serre in staal

Hoe kan je jouw serre van staal onderhouden? Stalen serres hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Ze krijgen tijdens de productie een beschermlaag, waardoor ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Het volstaat daarom om het stalen kozijn van je serre enkele keren per jaar schoon te maken met een neutraal schoonmaakmiddel. Pas daarbij wel op dat je geen krassen maakt op het materiaal en vermijd het gebruik van bijtende chemische middelen.

 

Alternatieven voor stalen serre

Hoewel staal voor je overkapping verschillende voordelen biedt, is het wel wat duurder dan andere materialen. Twijfel je nog of staal wel de juiste keuze is? We sommen hieronder enkele mogelijke alternatieve materialen op:

 

1. PVC serre

Een serre van PVC is heel wat goedkoper dan een stalen serre. Het heeft ook een betere isolatiewaarde en er zijn vele uitvoeringen mogelijk. Net als staal heeft PVC weinig onderhoud nodig en gaat het relatief lang mee. Het nadeel van een PVC serre t.o.v. een stalen serre is dan weer dat het materiaal minder sterk is en er vaak ook wat minder luxueus uitziet. De keuze tussen staal en PVC hangt dus vooral af van de gewenste uitstraling en je budget.

 

2. Houten serre

Een houten serre is een populaire keuze. Dat heeft voornamelijk te maken met de warme en natuurlijke uitstraling van hout. Bovendien is dit materiaal net als staal ook perfect te combineren met grote glaspartijen. Het nadeel van hout is dat het wel wat meer onderhoud vergt. Zo moet je het regelmatig behandelen om het te beschermen tegen vocht, houtrot en schimmels.

 

3. Aluminium serre

Naast een serre van staal, PVC of hout is ook aluminium nog een mogelijkheid. Aluminium serres hebben een aantal gelijkenissen met staal. Zo zijn ze onderhoudsvriendelijk, hebben ze een lange levensduur en is het een sterk materiaal waarmee je grote overspanningen kan maken. Het belangrijkste voordeel van aluminium t.o.v. staal is dat het goedkoper is. Bovendien heeft het ook een betere isolatiewaarde.

TIP: wil je graag de uitstraling van een stalen serre, maar voor een lagere prijs? Kies dan voor een aluminium serre in steellook. Deze zijn bijna niet van het echte werk te onderscheiden!

 

CONCLUSIE: welk materiaal kies je voor je serre?

Of je nu voor een serre van staal, PVC, hout of aluminium kiest, hangt voornamelijk af van jouw situatie, wensen en budget. Ben je op zoek naar een landelijke serre? Dan is hout ideaal. Wil je een modernere uitstraling? Dan kies je voor staal of aluminium. Ben je op zoek naar het materiaal met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is PVC de beste keuze.

Ontvang advies op maat! Een vakman kan je verder adviseren over de meest aangewezen uitvoering, rekening houdend met jouw budget en wensen. Vul daarom het onderstaande offerteformulier in en vergelijk offertes van experts in jouw buurt:

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde serrebouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde serrebouwers