Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Serre-plaatsen.nl Info- en inspiratiebron over serres en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde serrebouwers online!
header image
Serre-plaatsen.nl

Vergunning serre plaatsen 2024

Laatste update: 01 Apr 2024 – Voor een serre heb je niet altijd een vergunning nodig. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden en bouw je in je achtertuin, dan kan dat vaak zonder omgevingsvergunning. Hieronder vind je de algemene voorwaarden waaraan je moet voldoen. Is je serre niet conform deze regels? Dan informeer je best bij je gemeente of doe je de online check van het omgevingsloket.

Ga snel naar:
Voorwaarden serre vergunningvrij bouwen
Maximaal bebouwbare oppervlakte serre
Hoe omgevingsvergunning serre aanvragen?
Uitzonderingen vergunning

 

Voorwaarden serre vergunningvrij bouwen

Wil je een serre vergunningvrij aanbouwen, dan kan dit in de achtertuin. In een voor- of zijtuin heb je altijd een veranda vergunning nodig. Hieronder de voorwaarden om zonder serre vergunning aan te bouwen in je achtertuin:

 • Hoogte serre: de serre mag niet boven je woning uitsteken, met een maximum van 5 meter hoog. Verder is de afstand van de serre ten opzichte van het hoofdgebouw van belang. Meestal betekent dit dat je serre niet meer dan 30 cm boven de vloer van de eerste verdieping mag uitsteken. Voor een compleet overzicht informeer je bij Rijksoverheid.
 • Openbaar gebied: de serre moet altijd minstens 1 meter ver weg staan van openbaar gebied.
 • Functie van serre: de serre moet altijd ondergeschikt zijn aan de functie van het hoofdgebouw. Dit mag overigens ook geen woonwagen, tijdelijk hoofdgebouw of recreatiewoning zijn.
 • Opbouw serre: de serre mag geen dakterras of balkon bevatten.

 

Toch bouwvergunning serre nodig? Schakel een vakman in

Voldoet je geplande serre niet aan de voorwaarden voor vrijstelling? Vraag de serre aanbouw vergunning dan samen met een ervaren vakman aan. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een kwalitatieve uitvoering. Vergelijk vrijblijvend vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

 

serre vergunning

Maximaal bebouwbare oppervlakte serre

Als je een serre wil plaatsen, kan dat enkel op een bepaald percentage van het bebouwingsgebied. Het aantal vierkante meter dat je mag bebouwen, kan je eenvoudig uitrekenen aan de hand van onderstaande tabel.

Totale opp. bebouwingsgebiedTe bebouwen opp.Plus
Kleiner of gelijk aan 100 m²50% van het bebouwingsgebied/
Groter dan 100 m²
t.e.m. 300 m²
50 m²20% van het deel van het bebouwingsgebied
dat groter is dan 100 m2
Groter dan 300 m²90 m²10% van het deel van het bebouwingsgebied
dat groter is dan 300 m², tot een
maximum van 150 m²
Vraag raad aan je serrespecialist. Hij adviseert je welk type serre best bij je woning past.
Ontvang hier vrijblijvend max. 3 offertes van erkende aannemers uit je buurt.

Bijvoorbeeld:

 • Totale bebouwingsgebied is 80 m², dan mag je maximaal 40 m² ervan bebouwen
 • Totale bebouwingsgebied is 200 m², dan mag je maximaal 70 m² ervan bebouwen
 • Totale bebouwingsgebied is 350 m², dan mag je maximaal 95 m² ervan bebouwen

 

Omgevingsvergunning serre aanvragen

Een serre vergunning vraag je aan bij de gemeente of via het Omgevingsloket. Om de aanvraag te vervolledigen heb je heel wat gedetailleerde informatie nodig zoals de afmetingen van je serre. Vaak wordt ook de bouwtekening gevraagd. Een reguliere procedure duurt 8 weken. De gemeente kan dit bij complexe verbouwingen met 6 weken verlengen. Vraag de omgevingsvergunning dus op tijd aan.

BELANGRIJK: op 1 januari 2024 trad de Omgevingswet in werking. Globaal genomen is het een simpelere regeling voor bouwvergunningen met minder vergaande regels per gemeente. De wetgeving moet meer ruimte bieden voor oplossingen op maat en het gemakkelijker maken om vergunningen te krijgen of aan te vragen. Wil je weten of je voor jouw project een vergunning nodig hebt? Doe dan de vergunningcheck!

 

Tip: laat je begeleiden door de serrespecialist

Zij kijken met een stedenbouwkundige blik naar de verbouwing en maken ook de tekening voor je serre op. Zo hoef jij je er weinig van aan te trekken. Doe hier gratis een beroep op erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Uitzonderingen: monumenten, beschermd stads- of dorpsgezicht

Voor werkzaamheden aan of bij een beschermd monument heb je hoogstwaarschijnlijk een serre vergunning nodig. Slechts in een beperkt aantal gevallen kan toch vergunningvrij worden gebouwd. Dat geldt ook voor een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.  Neem hiervoor contact op met uw gemeente of doe de vergunningscheck op omgevingsloket.nl.

 

Bron: rijksoverheid.nl

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde serrebouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de serre en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde serrebouwers