Serre-plaatsen.nl
Info- en inspiratiebron over serres en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde serrebouwers online!
header image
Serre-plaatsen.nl

Vergunning serre plaatsen 2021

Laatste update: 27 januari 2021 – Voor een serre heb je niet altijd een vergunning nodig. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kan dat zonder omgevingsvergunning. Hieronder vind je de algemene voorwaarden waaraan je moet voldoen om een serre vergunningvrij aan te bouwen. Is je serre niet conform deze regels? Dan heb je een bouwvergunning nodig. Die vraag je aan bij je gemeente of via het omgevingsloket.

 

Voorwaarden serre vergunningvrij bouwen

Je mag alleen op het achtererf vergunningvrij een serre aanbouwen. Voor bijbehorende bouwwerken op het voorerf is altijd een vergunning nodig. Op een hoek geldt dat ook voor het zijerf. Verder moet je voldoen aan de regels zoals hieronder weergegeven. De serre:

 • is niet hoger dan je woning
 • is niet hoger dan 5 meter
 • staat meer dan 1 m van openbaar gebied
 • heeft geen dakterras of balkon
 • is gelijk of ondergeschikt aan de functie van het hoofdgebouw
 • hoort niet bij een woonwagen, een tijdelijk hoofdgebouw of een recreatiewoning

 

De toegestane hoogte van de serre hangt verder af van de afstand ervan tot het hoofdgebouw:

 • Afstand kleiner dan 4 meter: de serre komt niet hoger dan 30 cm boven de vloer van de eerste verdieping.
 • Afstand groter dan 4 meter: is de serre hoger dan 3 meter, dan moet de dakvorm en bouwhoogte voldoen aan bepaalde eisen. Het dak heeft minstens 2 schuine dakvlakken. De hellingshoek moet kleiner zijn dan 55°. De dakvoet (het laagste punt van het dak) mag niet hoger dan 3 meter komen. De maximale hoogte van de daknok is 5 meter en wordt verder bepaald door deze formule: (afstand daknok tot de perceelgrens [m] x 0,47) + 3 = maximale dakhoogte [m].

 

Vergunning aanvragen

 

Maximaal bebouwbare oppervlakte serre

Als je een serre wil plaatsen, kan dat enkel op een bepaald percentage van het bebouwingsgebied. Het aantal vierkante meter dat je mag bebouwen, kan je eenvoudig uitrekenen aan de hand van onderstaande tabel.

Totale opp. bebouwingsgebiedTe bebouwen opp.Plus
Kleiner of gelijk aan 100 m²50% van het bebouwingsgebied/
Groter dan 100 m² t.e.m. 300 m²50 m²20% van het deel van het bebouwingsgebied
dat groter is dan 100 m2
Groter dan 300 m²90 m²10% van het deel van het bebouwingsgebied
dat groter is dan 300 m², tot een
maximum van 150 m²
Vraag raad aan je serrespecialist. Hij adviseert je welk type serre best bij je woning past. Ontvang hier vrijblijvend max. 3 offertes van erkende aannemers uit je buurt.

Concreet betekent dit:

 • Totale bebouwingsgebied is 80 m², dan mag je maximaal 40 m² ervan bebouwen
 • Totale bebouwingsgebied is 200 m², dan mag je maximaal 70 m² ervan bebouwen
 • Totale bebouwingsgebied is 350 m², dan mag je maximaal 95 m² ervan bebouwen

 

 

Omgevingsvergunning serre aanvragen

Een vergunning voor je serre vraag je aan bij de gemeente of via het Omgevingsloket. Om de aanvraag te vervolledigen heb je heel wat gedetailleerde informatie nodig zoals de afmetingen van je serre. Vaak wordt ook de bouwtekening gevraagd. Een reguliere procedure duurt 8 weken. De gemeente kan dit bij complexe verbouwingen met 6 weken verlengen. Vraag de omgevingsvergunning dus op tijd aan.

 

Tip: laat je begeleiden door de serrespecialist

Zij kijken met een stedenbouwkundige blik naar de verbouwing en maken ook de tekening voor je serre op. Zo hoef jij je er weinig van aan te trekken. Doe hier gratis een beroep op erkende vakmannen uit jouw regio.

 

 

Uitzonderingen: monumenten, beschermd stads- of dorpsgezicht

Voor werkzaamheden aan of bij een beschermd monument heb je hoogstwaarschijnlijk een vergunning nodig. Slechts in een beperkt aantal gevallen kan toch vergunningvrij worden gebouwd. Dat geldt ook voor een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.  Neem hiervoor contact op met uw gemeente of doe de vergunningscheck op omgevingsloket.nl.

Bron: rijksoverheid.nl

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde serrebouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de serre en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde serrebouwers