Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Serre-plaatsen.nl Info- en inspiratiebron over serres en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde serrebouwers online!
header image
Serre-plaatsen.nl

Houten veranda: eigenschappen & prijzen

Wil je een stijlvolle veranda met een warme en natuurlijke uitstraling? Dan is een houten veranda een prima keuze. Hout biedt mogelijkheid tot grote overspanningen en kan makkelijk bewerkt worden. Bovendien past het bij verschillende woonstijlen. Meer over de eigenschappen, mogelijkheden en prijs van een serre in hout lees je hier.

Ga snel naar: PrijsGeschikte houtsoortenOnderhoudAlternatievenInspiratieOffertes

 

Waarom kiezen voor een veranda in hout?

 • Warme, natuurlijke en tijdloze uitstraling: hout is een natuurlijk, tijdloos materiaal met een warme en authentieke uitstraling.
 • Past bij verschillende woonstijlen: een houten serre past bij zowel klassieke, landelijke als moderne woningen.
 • Grote overspanningen mogelijk: hout is een stevig materiaal waardoorgrote overspanningen mogelijk zijn. Daardoor kan je genieten van grote glaspartijen.
 • Makkelijk te bewerken: ben je de kleur na een tijdje beu? Geen probleem want hout is makkelijk te bewerken en dus eenvoudig overschilderbaar in een kleur naar keuze.

 

Prijs houten veranda

De prijs van een veranda in hout is afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte, de kwaliteit van het glas, de gekozen afwerking, de complexiteit van de werken en de keuze of je ze al dan niet op maat laat maken.

Omdat ze beschikbaar zijn in verschillende prijsklasses is er geen vaste kostprijs voor veranda’s in hout. Reken op gemiddeld € 1.500 per m² (excl. btw, incl. plaatsing, productie en voorbereidingswerken). Voor de meeste projecten (op maat) varieert de totaalprijs gemiddeld tussen € 15.000 en € 45.000. Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw project? Vraag vrijblijvend advies en prijzen aan bij professionele verandabouwers via de offertepagina.

 

Geschikte houtsoorten

Er bestaan verschillende soorten hout om een serre mee op te bouwen. De 2 belangrijkste factoren om voor een bepaalde houtsoort te kiezen zijn het uitzicht (de mate waarin het vergrijst en de structuur of tekening van het hout) en de duurzaamheid. Dat laatste is bepalend voor de levensduur van het hout. Net zoals bij alle houten buitenconstructies kies je ook bij een veranda best voor kwalitatieve en duurzame houtsoorten.

 1. Tropische hardhoutsoorten

  Voor houten veranda’s wordt meestal gekozen voor tropisch hardhout. Deze houtsoorten zijn het duurst maar hebben wel een lange levensduur en hoge weerstand en vormvastheid. Hoewel het onbehandeld geplaatst kan worden, wordt tropisch hardhout meestal transparant gebeitst of geolied.

  Voorbeelden: Merbau, Mahonie, Billinga, Afromosia, Ipé, Massaranduba, …

 2. Europese hardhoutsoorten

  Je kan ook Europees hardhout gebruiken voor je veranda. Dat is goedkoper dan tropisch hardhout maar moet je wel voorzien van de nodige beschermingslaag.

  Voorbeelden: Eik, Douglas, Meranti, Robina, lariks, …

 

Tip: Wil je een serre in hout plaatsen? Dan doe je er goed aan een professionele verandabouwer in te schakelen. Deze kan je informeren over de geschikte houtsoorten voor jouw veranda en helpen bij het maken van de juiste keuze, rekening houdend met jouw voorkeuren en budget. Bovendien kan hij de werken correct uitvoeren zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief en mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van professionele verandabouwers in je buurt via de offertepagina.

 

voorbeeld serre hout

 

Onderhoud

Gezien de natuurlijke oorsprong vraagt een houten serre regelmatig onderhoud om rotting en verkleuring te voorkomen. De mate waarin onderhoud nodig is, is afhankelijk van de houtsoort en de manier waarop het hout is afgewerkt.

Tropisch hardhout is op zich al goed bestand tegen vocht, houtrot en schimmels. In principe kan het dus onbehandeld geplaatst worden. Bovendien is de voorbehandeling van het hout voor veranda’s tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit dat het bij de plaatsing al vrij goed bestand is tegen temperatuurschommelingen, weersinvloeden, vocht, schimmels en insecten.

Toch is het belangrijk om een veranda in hout preventief te onderhouden om een lange levensduur te garanderen. Hoe? Met een grondlaag en beschermende afwerkingslaag, afhankelijk van de houtsoort. De behandeling zorgt voor extra bescherming en een mooie uitstraling. Het wordt best om de 4 à 5 jaar herhaald. Je verandabouwer kan je hierover gepast adviseren.

 

Ook het dak heeft onderhoud nodig

Naast de structuur dien je ook het dak van de veranda regelmatig te reinigen. Anders kunnen bladeren en ander vuil de inval van licht en zon beperken en het uitzicht versperren. De eenvoudigste en veiligste manier om het dak van een veranda te reinigen is door een tuinslang te gebruiken. Blijven er mos en algen over? Dan ga je beter met een borstel en zeep aan de slag.

 

 

Veranda in hout overschilderen

Een groot voordeel van een houten veranda is dat het materiaal bewerkbaar is. Ben je de kleur van het hout beu? Dan kan je dat zonder problemen overschilderen. Let op, na verloop van tijd zal de verf doffer worden en misschien zelfs afbladeren. Hou er rekening mee dat je de veranda na verloop van tijd moet herschilderen. Heeft je veranda een nieuwe verflaag nodig? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele vakmannen via de offertepagina.

 

Alternatieven voor hout

Naast hout, zijn er ook nog andere materialen voor een veranda mogelijk. Aluminium en PVC komen daarbij het vaakst voor.

 • Aluminium veranda: dit materiaal staat gekend om een lange levensduur. Het materiaal is ook goed isolerend en recycleerbaar. Verder kan het zonder problemen gebruikt worden bij verschillende stijlen dankzij de mogelijkheden op vlak van kleuren en profielafwerking.
 • Veranda in PVC: PVC is een kwalitatief materiaal dat, in tegenstelling tot de houten variant, weinig tot geen onderhoud vraagt. Net zoals aluminium, is PVC verkrijgbaar is verschillende RAL-kleuren. Op die manieren kan je kiezen voor een PVC veranda die perfect past bij de stijl van jouw woning.

 

Voorbeelden houten serre

Op onderstaande foto zie je een veranda met houten profielen en een houten lichtstraat. Dankzij de grote glaspartijen valt er veel natuurlijk licht binnen in de ruimte. Bovendien heeft het geheel dankzij de beglazing en verschillende lichte kleuren een landelijke en open uitstraling.

serre in hout

 

In onderstaand voorbeeld werd gekozen voor hout met een van nature erg rode/oranje look. De veranda vormt zo een originele eyecatcher in contrast met de neutrale look van de woonkamer die erop aansluit. De natuurlijke uitstraling van het hout zorgt ook voor een warme touch. Zeker als je het vergelijkt met een veranda in aluminium, die tijdens de wintermaanden al snel kil kan overkomen.

serre in hout

 

Hout is een sterk constructiemateriaal waarbij grote overbruggingen mogelijk zijn. Op onderstaande foto is een veranda met een grote, houten lichtstraat te zien. De combinatie met de witte muren geeft het geheel een erg open, landelijke maar toch moderne uitstraling. De veranda dient ook als volwaardige leefruimte.

serre houten lichtstraat

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde serrebouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de serre en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde serrebouwers