Serre deuren: mogelijkheden & prijzen
Het is misschien niet het eerste wat in je op komt bij het bouwen van een serre, maar de deur(en) zijn wel degelijk een belangrijke keuze. Je kan kiezen uit verschillende soorten serre deuren én materialen. De deur heeft uiteindelijk een grote invloed op de gehele look van je serre. In dit artikel vind je een overzicht van de deurtypes, de mogelijke materialen en hun prijzen.
Een serre laten plaatsen door een erkend serrebouwer? Ontvang gratis offertes.
Welke soorten deuren kan je kiezen?
① Klassieke draaideur
De meest traditionele en eenvoudige keuze is nog steeds een draaideur. Deze openslaande deur kan je zowel naar binnen als naar buiten toe laten opendraaien. Denk op voorhand goed na over de draairichting om tot een zo praktisch mogelijk resultaat te komen. De draaideur is gewoonlijk ongeveer 90 centimeter breed. Serre (draai)deuren bestaan bijna altijd uit glas, om een maximale lichtinval te creëren. De deurstijl kan volledig worden aangepast aan het materiaal en het ontwerp van de serre zelf.
② Vouwdeur
Een vouwdeur, ook wel harmonicadeur genoemd, is een deur die volledig kan openvouwen. Dit deurtype is de laatste tijd erg populair bij serres. Er is geen sprake van een vast gedeelte: de doorgang is even groot als de deuren/ramen zelf. In tegenstelling tot bij draaideuren of zelfs schuifdeuren, verlies je dus nagenoeg geen plaats. Wanneer de deur helemaal openstaat, zul je dus een groot ruimtegevoel ervaren. Binnen en buiten vloeien dan helemaal in elkaar over. Lees meer over serre vouwdeuren- en ramen in dit artikel.
③ Serre schuifdeuren
Een heleboel mensen kiezen voor schuifdeuren in hun serre. Hierbij kan je nog de keuze maken voor een enkelvoudige schuifdeur, dan wel een volledige glazen schuifwand. Bij een enkelvoudig schuifsysteem is er een groot vast gedeelte en een kleiner schuivend gedeelte. In het andere geval kan je de glaswand volledig wegschuiven (beide vleugels), zodat je je tijdens de zomer in feite op een overdekt terras bevindt. Schuifdeuren kun je overigens eenvoudig voorzien van een aangepast schuifvliegraam.
– Hefschuifsysteem
Naast een gewoon schuifsysteem is er ook zoiets als een schuifdeur met hefschuifsysteem. Bij het openen van de deur, wordt deze lichtjes opgetild om vervolgens in de rails te kunnen schuiven. In gesloten positie wordt het hefschuifsysteem dan verankerd. Door te kiezen voor dit systeem, zal er gegarandeerd geen warmte kunnen ontsnappen uit de serre. Bovendien is dit systeem geschikt om een groot gewicht te dragen, wat handig is bij grote raamoppervlakken.
– Kiepsysteem
Wil je graag ook voldoende verluchting, zonder dat je die grote serreramen volledig hoeft open te zetten? Dan kan je een kiepsysteem voorzien om frisse lucht binnen te laten. Vooral bij kunststof schuiframen is dit systeem goed toepasbaar.
④ Serre zonder deur(en)
Je kan er uiteraard ook voor kiezen om helemaal geen deur te voorzien in de serre. De serre is dan louter een uitbreiding van het huis, een afgesloten geheel. Je hebt dan geen toegang tot de tuin, maar kan wel nog volop van het buitenzicht genieten en het buitengevoel ervaren. Zeker wanneer je al genoeg andere deuren hebt naar buiten, is een serredeur geen must.
Wil je een vouwdeur laten plaatsen in jouw serre? Op de online offertepagina kan je offertes op maat aanvragen bij erkende installateurs in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Op die manier kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om offertes te ontvangen!
Materialen voor serre deuren
De wanden (inclusief deuren) van een serre bestaan doorgaans uit glas, maar voor het deurprofiel zijn verschillende materialen mogelijk.
- Hout: houten deurprofielen hebben een warme en authentieke uitstraling. Hout isoleert behoorlijk goed en is gemakkelijk te overschilderen in een kleur naar keuze. Nadelen zijn het hoge kostenplaatje (duurder dan aluminium deurstijlen) en de onderhoudsgevoeligheid.
- Aluminium: aluminium wordt het vaakst gekozen omdat dit materiaal erg sterk is maar tegelijkertijd ook slank en elegant oogt. Het is immers een licht materiaal dat daarenboven uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Verder is dit materiaal roestvrij, inbraakveilig, duurzaam en bijzonder gemakkelijk in onderhoud.
- PVC (kunststof): PVC deuren zijn doorgaans goedkoper dan aluminium deuren. Je kan het materiaal op verschillende manieren laten afwerken. Wel is PVC minder kleurvast en minder sterk dan aluminium. Dit betekent dat je bij een grote glasoppervlakte best niet voor kunststof kiest. Qua isolerend vermogen en onderhoudsvriendelijkheid doet PVC het dan weer prima.
- Staal: deuren met een stalen profiel hebben een strakke en moderne look. Aangezien dit materiaal niet roestvrij is, zul je het regelmatig moeten onderhouden.
Prijzen serre deuren
Het is moeilijk om concrete prijzen voor serre deuren mee te geven. Serre deuren worden steeds op maat gemaakt en het kostenplaatje wordt door een heleboel factoren beïnvloed. Denk bijvoorbeeld maar aan de grootte van de deur, het gekozen materiaal, de glassoort en het raamtype. Zo zal een klassieke draaideur doorgaans goedkoper zijn dan een schuifdeur of vouwdeur. Voor een vouwdeur – inclusief hoogrendementsglas en montage – mag je rekenen op een prijs tussen de 3000 en 7000 euro. Een schuifdeur zal je gemiddeld 1500 à 3500 euro kosten.
Benieuwd naar de prijs van serre deuren op maat van jouw project? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij ervaren en betrouwbare vakmannen in de buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en geld uitsparen.