Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tuinkamer: info, prijzen en inspiratie

Heb je een prachtig aangelegde tuin of een magnifiek uitzicht op de natuur? Dan wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk van genieten. Helaas laten de weersomstandigheden dit in België meer niet toe dan wel. Met een tuinkamer profiteer je heel het jaar door van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Je baadt er in een lichtrijke ruimte en komt er helemaal tot rust. Met een tuinkamer voel je je één met de natuur.

Ga snel naar: prijzenstijlenvergunninginspiratieofferte aanvragen

 

Tuinkamer of serre?

Een tuinkamer, ook gekend als buitenkamer, wordt vaak nogal eens verward met een serre. Beide lijken op elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde. Een tuinkamer is een vereenvoudigde versie van een serre. Tuinkamers en serres worden door dezelfde bedrijven aangeboden, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

Serres worden aan de woning aangebouwd en maken deel uit van de woning. Een serre is een uitbreiding van de bewoonbare oppervlakte en is meestal bereikbaar vanuit de keuken of woonkamer. Bij een woonserre wordt meestal een bestaande muur uitgebroken om zo de ruimte te vergroten.

Een tuinkamer maakt geen deel uit van de woning. Het is een aparte, afgesloten ruimte zonder directe toegang vanuit de woning. Een buitenkamer kan aan de gevel grenzen, maar staat evengoed als vrijstaand gebouw in de tuin. Grote glaspartijen en veel lichtinval zijn kenmerkend voor een tuinkamer.

 

Waarom een tuinkamer?

Met een buitenkamer geniet je heel het jaar door van het buitengevoel. De grote glaspartijen creëren een aangename warmte tijdens het voor- en najaar, net dan wanneer de natuur op zijn mooiste is. Vanop de eerste rij maak je alle veranderingen mee die de natuur ondergaat, een prachtig schouwspel van kleur en leven. Een tuinkamer is meestal goedkoper dan een aanbouw of serre en zorgt voor een meerwaarde van je woning. Zowel de stijl als de inrichting bepaal je helemaal zelf. Kortom, een tuinkamer loodst je zo door de najaar- of winterdip.

 

Tuinkamer prijzen

In vergelijking met de kosten voor een serre, zijn tuinkamers een stuk goedkoper. Dit omdat tuinkamers steeds aangebouwd worden aan een woning of vrijstaand worden geplaatst. Dat betekent dat er geen breekwerk aan te pas komt. Ook hoeven buitenkamers minder goed geïsoleerd worden, net omdat ze geen deel uitmaken van de woning. Zowel qua tijd en prijs levert dit duidelijke voordelen op ten opzichte van een serre.

Voor een standaard tuinkamer met een oppervlakte van 10 m² moet je rekenen op minimaal € 3.500, incl. btw maar zonder plaatsing. Afhankelijk van de oppervlakte en de afwerking loopt dit makkelijk op tot 10.000 euro. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat voor jouw tuinkamer.

 

tuinkamer

 

Tuinkamer kopen

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een buitenkamer en wil je een tuinkamer kopen? Dan zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden. Tuinkamers vind je in meerdere stijlen en materialen. Daarnaast kan een tuinkamer ook meerdere functies hebben dan enkel een relaxruimte. En niet te vergeten: heb je een vergunning nodig om een tuinkamer te plaatsen?

 

Stijlen & materialen

Aluminium is het meest gekozen materiaal voor tuinkamers. Het weinige onderhoud en de lange levensduur van aluminium zijn de voornaamste redenen. Aluminium is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en creëert een strakke, moderne look. Zelfs na jaren blootstelling aan zon, wind en regen vertoont aluminium geen verkleuring, barsten of roestplekken.

Een tuinkamer in hout is ook mogelijk. Hout staat garant voor een warme, natuurlijke uitstraling en integreert perfect in je tuin. Houten tuinkamers vergen wel veel meer onderhoud dan aluminium. Zin in een nieuwe kleur na enkele jaren? Dan steek je jouw buitenkamer in een nieuw jasje door te overschilderen.

 

Ontspanningsruimte of tuinkantoor

Een tuinkamer kan je voor meerdere doeleinden gebruiken, als:

 • Relaxruimte: een rustig boek lezen of gewoon genieten van de natuurpracht.
 • Speelruimte: ideale plek voor kinderen tijdens regenachtige dagen.
 • Tuinkantoor: inspanning aan ontspanning koppelen in een feeërieke setting.
 • Overdekt terras: ideaal voor feestjes met familie en vrienden.

 

Afwerking

Jouw tuinkamer moet natuurlijk tegen een stootje kunnen. Daarom is het soort glas van cruciaal belang. Kies steeds voor gehard veiligheidsglas. Dat is gemiddeld 5 keer zo sterk als enkel of dubbel glas. Mocht het toch ooit breken, dan breekt gehard steeds op een veilige manier. Gehard glas breekt in duizenden kleine stukjes met een zachte rand, wat de kans op verwondingen sterk verkleint.

Ook de type deuren spelen een belangrijke rol. Je hebt de keuze tussen schuifwanden, openslaande deuren of een groot schuifraam. Het voordeel van schuifwanden is dat je ze volledig kan open schuiven bij mooi weer. Zo trek je de zon binnen in je buitenkamer.

 

Vergunning

Of je een vergunning nodig hebt voor een tuinkamer hangt af van meerdere factoren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen bijgebouwen aan een woning en losstaande bijgebouwen.

Hangt je tuinkamer vast aan de gevel, dan geldt enkel een meldingsplicht, tenzij:

 • De totale oppervlakte groter is dan 40
 • De hoogte meer dan 3 m bedraagt
 • De afstand met de buren minder dan 3 m is

 

Voldoet je vrijstaande tuinkamer aan onderstaande voorwaarden, dan hoef je niks te doen:

 • Totale oppervlakte is niet groter dan 40
 • Hoogte is meer dan 3,5 m
 • Het bijgebouw ligt niet verder dan 30 m van de woning
 • De afstand met de buren bedraagt minimaal 3 m
 • De tuinkamer ligt niet in een kwetsbaar gebied

 

Twijfel je of je tuinkamer voldoet aan de voorwaarden? Dan kan je terecht bij je gemeente. Benieuwd naar de prijs van een tuinkamer op maat? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van erkende serrebouwers. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest interessante optie eruit kiezen.

 

3 inspirerende voorbeelden

Deze vrijstaande buitenkamer ligt dan niet meteen in de tuin, maar biedt wel een prachtig uitzicht op de rest van de stad. De ruimte is voorzien van schuifdeuren en wordt gebruikt als eet- en ontspanningsruimte. De aluminium profielen in grijs sluiten perfect aan bij de tegelvloer en creëren zo een strakke, moderne look. vrijstaande tuinkamer

 

Vanuit deze houten tuinkamer kijk je meteen het natuurgroen rondom de woning. Bovendien kan je de kinderen in de gaten houden terwijl ze aan het spelen zijn. Op het gemak een boek lezen of gezellig tafelen met familie en vrienden, je komt er volledig tot rust.

tuinkamer hout

 

Deze buitenkamer werd voorzien van een betonnen dak en grote glaspartijen. Vanuit de tuinkamer kan je kindjes in de gaten die zich te pletter amuseren in het zwembad. Deze tuinkamer kan je ook perfect gebruiken als kantoorruimte.

Tuinkamer prijzen

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde serrebouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde serrebouwers