Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Serre-plaatsen.nl Info- en inspiratiebron over serres en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde serrebouwers online!
header image
Serre-plaatsen.nl

Kosten serre 2024

Wat kost een serre gemiddeld? Doorgaans mag je rekenen op € 1.200 à 1.600 per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking). Maar natuurlijk is elk project anders. Serre prijzen hangen af van het soort serre, de afmetingen, het materiaal van de profielen, … Wat zijn de gemiddelde kosten voor de serre van jouw dromen? En hoe kan je gericht serrebouwers vergelijken? We overlopen het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Kosten per materiaal
Welke factoren bepalen de kosten?
Hoe serrebouwers en kosten vergelijken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Wat kost een serre gemiddeld in 2024?

Benieuwd naar de gemiddelde serre prijs per m²? Voor een comfortabele serre op maat mag je rekenen op gemiddelde prijzen van 1.200 à 1.600 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking). Afhankelijk van de gewenste afwerking en opties (zonnewering, airco, verwarming, …) kunnen de serre kosten nog hoger of lager liggen. Voor een kleine, standaard of grote serre komt het neer op volgende totaalprijzen:

OppervlakteKosten serre
(excl. btw en incl. plaatsing & afwerking)
Kleine serre (± 6 m²)€ 5.000 à 12.000
Standaard serre (± 12 m²)€ 9.000 à 25.000
Grote serre (± 20 m²)€ 18.000 à 60.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Naast de afmetingen hangen de prijzen van een serre natuurlijk ook af van de materiaalkeuze, de beglazing, extra opties, … Een professionele serrebouwer kan de kosten voor jouw serre precies berekenen op maat van jouw budget en wensen. Je kan meerdere offertes aanvragen bij serrebouwers actief in je buurt via onze offerteservice. Zo kan je gericht prijzen, materialen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


Kosten per materiaal: kunststof, aluminium, hout of smeedijzer

De materiaalkeuze voor de profielen bepaalt in grote mate de prijs van je serre. Zoek je naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Een serre in kunststof is doorgaans het goedkoopst, afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof. Daarnaast kan je ook kiezen voor serres in aluminium, hout en smeedijzer. Hoeveel kosten dergelijke serres ongeveer? Een overzicht:

 

1. Kosten kunststof serre

prijs serre pvc

De prijs van een serre in kunststof (PVC) ligt iets lager dan die van een serre in aluminium, hout of smeedijzer. Al hangt alles natuurlijk af van de kwaliteit van de kunststof. Een veranda in deze kunststof is hoe dan ook stevig, duurzaam en bovendien verkrijgbaar in tal van kleuren, structuren en glansgraden. Zo kan je je serre probleemloos afstemmen op de stijl van je woning. Kortom, met kunststof profielen ben je zeker van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien vergt een kunststof serre amper onderhoud.

Prijs kunststof serre: 10.000 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Kosten aluminium serre

prijzen serre

Een aluminium serre is gemiddeld 10 à 20% duurder dan een serre in kunststof. Die hogere prijs valt eenvoudig te verklaren door de kwaliteiten van aluminium. Dit metaal is erg licht en tegelijk enorm sterk. Zo kan je grote overspanningen maken met slanke profielen. Die grote glaspartijen met een elegante, verfijnde uitstraling zijn dé grote troef van een veranda in aluminium. Daarnaast heeft aluminium ook een langere levensduur dan kunststof en hout en het materiaal is ook erg onderhoudsvriendelijk.

Prijs aluminium serre: 18.000 à 50.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Kosten houten serre

houten serre prijzen

Ook de kostprijs voor een serre in hout ligt hoger dan bij een kunststof veranda, maar hout heeft dan ook vele troeven. De warme, natuurlijke uitstraling past perfect bij landelijke én moderne woningen en net als bij aluminium zijn grote overspanningen mogelijk. Bovendien halen houten profielen de beste isolatiewaarden. Je kan kiezen voor zowel Europees (eik, meranti, …) als tropisch hardhout (afrormosia, ipé, …). Enige nadeel: deze houtsoorten vergen na verloop van tijd meer onderhoud dan kunststof, aluminium of smeedijzer.

Prijs houten serre: 15.000 à 45.000, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Kosten smeedijzeren serre

serre aanbouw kosten

De prijzen voor een serre in smeedijzer zijn het hoogst. Dit materiaal is namelijk enorm sterk, slank en luxueus. Bovendien kan je bijzondere details in het smeedwerk laten aanbrengen: pijlen, bollen, krullen, spijlen, enz. Zo creëer je een unieke uitstraling en vormt een smeedijzeren veranda dé parel aan de kroon van je landelijke woning. Je kan het smeedijzer ook laten vervaardigen in verschillende kleurtinten.

Prijs smeedijzeren serre: 35.000 à 60.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welk materiaal kies ik best voor mijn serre?

Dat hangt vooral af van de stijl van je woning, budget en persoonlijke wensen. Heb je een landelijke woning en wil je extra investeren in de serre van je dromen? Dan kan je met smeedijzer vele kanten uit. Eerder op zoek naar een moderne serre met grote glaspartijen? Dan is een aluminium serre op jouw maat gesneden.

TIP: contacteer verschillende serrebouwers! Zo kan je gericht serre prijzen, adviezen, materialen, … vergelijken. Bovendien biedt niet elke vakman elk materiaal aan. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij serrebouwers actief in je buurt via de offerteservice.

 

 

Welke factoren bepalen de serre kosten?

Naast het materiaal voor de profielen bepalen ook nog andere factoren de totale kosten van een serre. We zetten de belangrijkste kostenbepalers kort op een rij:

 

1. Soort serre

Ga je voor een klassieke serre als bijgebouw dat bijna volledig uit glas bestaat? Of eerder voor een leefserre die je het hele jaar door gebruikt? Die keuze heeft een grote invloed op de serre prijs. De prijzen van een klassieke serre is lager dan de kosten voor een serre aanbouw. Zo’n woonserre is namelijk een volwaardig verlengstuk van je woning met een goed geïsoleerd plat dak of zadeldak, eventueel met een lichtstraat of lichtkoepel. Bovendien heb je nog meer opties om je wooncomfort te optimaliseren (bv. airco, verwarming, interieurafwerking, …).

 

2. Standaard serre of serre op maat?

Er bestaan verschillende standaard serres, bv. een eenvoudige rechthoekige serre met een plat dak. De keuzemogelijkheden qua ontwerp, afmetingen, afwerking, … zijn beperkter, maar de serre prijzen liggen ook lager. Een serre op maat is duurder, maar de keuzevrijheid is dan weer onbeperkt. In samenspraak met je serrebouwer kan je bv. kiezen voor een complexere bouwkundige vorm, combinaties van materialen, … Kortom, je serre is volledig afgestemd op de mogelijkheden van de locatie en jouw wensen.

 

3. Beglazing

Naast de profielen heeft uiteraard ook de beglazing een invloed op de serre kosten. Je kiest best voor hoogrendementsglas. Dat is duurder dan standaard dubbel glas, maar die meerprijs verdien je makkelijk terug door een lagere energiefactuur. Hoogrendementsglas isoleert namelijk tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Enkele richtprijzen:

 • Standaard dubbel glas: € 100 à 115 per m² (incl. btw en plaatsing)
 • Hoogrendementsglas: € 105 à 140 per m² (incl. btw en plaatsing)
 • Driedubbel glas (bv. voor passiefhuizen): € 150 à 230 per m² (incl. btw en plaatsing)

TIP: naast minder energiekosten ben je met hoogrendementsglas ook zeker van een groter wooncomfort (minder omgevingsgeluiden, geen tochtgevoel vlakbij de ramen, …). Is je serre zuidgericht? Dan is zonwerend glas aanbevolen om oververhitting tegen te gaan. Bespreek de mogelijkheden en de prijzen voor de beglazing van je serre zeker met een serrebouwer.

 

4. Type raam of deur

Kies je voor een standaard deur voor je serre? Of investeer je liever in een groot schuifraam of een vouwdeur? Ook dergelijke keuzes beïnvloeden de gemiddelde kost van je serre. Glazen schuifwand prijzen liggen bv. hoger dan de prijs voor een klassieke draaideur.

 

5. Verlichting

Verlichting lijkt op het eerste zicht niet zo belangrijk, maar het bepaalt in grote mate de uitstraling en de sfeer van je serre. Er is dan ook een behoorlijk prijsverschil tussen bv. standaard buisprofielen aan je plafond of designspots die ingewerkt zijn in een vals plafond. Ga je voor de nieuwste ledverlichting? Wil je de verlichting kunnen bedienen met je smartphone of tablet? Het heeft allemaal een impact op de serre aanbouw kosten.

 

6. Afwerking en extra opties

Je keuzes qua afwerking kunnen een grote invloed hebben op de uiteindelijke serre kosten per m². Wil je bv. een luxueuze vloerafwerking in natuursteen? Ben je van plan om te investeren in speciale serre zonwering? Ga je je serre verwarmen met een warmtepomp of eerder een pelletkachel? Tip: je bepaalt best op voorhand je budget en bekijkt dan met verschillende serrebouwers wat de afwerkingsmogelijkheden zijn binnen die kosten voor je serre aanbouw.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij verschillende serrebouwers

Benieuwd naar de exacte prijzen van een serre op maat van jouw situatie? Dan laat je best een serre kosten berekenen door een professionele serrebouwer. Deze houdt rekening met jouw wensen, budget en de mogelijkheden van de locatie.

We raden wel aan om voorstellen aan te vragen bij verschillende serrebouwers. Zo kan je gericht materialen, beglazing, ontwerpen, afwerkingsopties, … vergelijken. Bovendien biedt niet elke serrebouwer dezelfde uitvoeringen aan. Door goed te vergelijken krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kan je een overwogen keuze maken.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij serrebouwers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

kosten serre

Hoe serrebouwers en kosten vergelijken?

Serre prijzen liggen hoog, dus uiteraard wil je een kwalitatief eindresultaat op maat van je woning, wensen én je vooropgestelde budget. De keuze voor de juiste serrebouwer speelt daarbij een doorslaggevende rol. Maar hoe kan je eenvoudig en gericht serrebouwers en hun kosten vergelijken? Enkele tips op een rij:

 1. Kies voor een serrebouwer met de juiste specialisatie

  Wil je een aluminium serre laten plaatsen of gaat je voorkeur uit naar de natuurlijke charme van hout? Het is belangrijk om een professional te kiezen die gespecialiseerd is in het materiaal van jouw voorkeur. Zo krijg je een bredere waaier aan mogelijke uitvoeringen voorgeschoteld en ben je ook zeker van een correcte plaatsing en een fraai eindresultaat.

 2. Ga na of de serrebouwer maatwerk levert

  Sommige (kleinere) serrebouwers leveren geen of slechts beperkt maatwerk. Deze zijn eerder een goede keuze als je een standaard serre wil met beperktere mogelijkheden qua ontwerp, materialen, … Heb je specifieke wensen en wil je bv. een serre met deels gemetste muren, een serre met een L-vorm, zonnewering, …? Dan zoek je best een serrebouwer die maatwerk levert. Deze specialisten denken met je mee, doen bredere voorstellen en stemmen de verschillende werkzaamheden vlot op elkaar af.

 3. Let op de materiaal- en arbeidskosten

  Vergelijk zeker de prijs voor de profielen, beglazing, … Die kunnen verschillen van vakman tot vakman. Vraag de serrebouwers ook naar de kwaliteit van hun materialen en met welke leveranciers ze werken. Ook de arbeidskosten hou je best in het oog. Afhankelijk van de ervaring en de specialisatie van de serrebouwers kunnen ze sterk verschillen.

 4. Check welke werkzaamheden inbegrepen zijn en welke niet

  Controleer goed welke werkzaamheden inbegrepen zijn in de offertes van de specialisten die je contacteert. Bij sommige vakmannen zullen afbraakwerken bv. inbegrepen zijn in de kosten van de serre en bij andere niet.

 5. Staar je niet blind op de prijs

  Uiteraard is de totale prijs van je serre een belangrijke factor. Toch is het belangrijk om verder te kijken dan het prijskaartje. Zo kan zonwerend hoogrendementsglas duurder zijn, maar wel je energiefactuur doen dalen en je wooncomfort verhogen. Durf ook te vragen waarom bepaalde materialen en afwerkingen als zonwering duurder zijn dan andere.

 6. Kijk ook naar de uitvoeringstermijn

  Een serre plaatsen is een groot project. Ga daarom goed na binnen welke termijn de serrebouwers de werkzaamheden kunnen afronden. In welke fases gaat de specialist te werk en volgen die fases elkaar goed op of niet? Ook dat bespreek je best met de serrebouwers die je contacteert.

TIP: op zoek naar gespecialiseerde serrebouwers actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend advies en voorstellen op maat aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde serrebouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de serre en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde serrebouwers