Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Serre-plaatsen.nl Info- en inspiratiebron over serres en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde serrebouwers online!
header image
Serre-plaatsen.nl

Serre fundering

Wie een serre wil bouwen, doet dat dan altijd op een stevige fundering. Zo’n fundament zorgt ervoor dat de serre na verloop van tijd niet zal verzakken. Naast stabiliteit biedt een goede serre fundering nog een paar andere voordelen. Welke zijn dat? En hoeveel kost het eigenlijk? Ontdek alles in dit artikel.

Ga snel naar:
Beton fundering serre
Prijs fundering serre
Fundering per ondergrond
Voordelen serrebouwer
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom is een fundering voor je serre zo belangrijk?

Eigenlijk heb je voor elke serre die de naam waardig is een fundering nodig. Alleen bij heel lichte constructies zijn er alternatieven mogelijk. Een stevige fundering blijft de beste garantie om voor lange tijd goed te zitten. Zo ben je zeker van:

 • Stabiele serre: zonder fundering kan een serre verzakken. Barsten in de muren, kapotte vensters of een lek via het dak. Allemaal mogelijke gevolgen wanneer je geen juiste fundering kiest.
 • Geen vocht in huis: vorst en grondvocht zijn de grootste oorzaken van vochtproblemen in een serre. Een fundering met een vochtscherm voorkomt dat grondvocht in de vloer kan trekken en houdt de vorst weg.
 • Warmte blijft binnen: vloerisolatie bespaart niet alleen energie, het houdt de kou die uit de grond komt ook uit je serre. Op elke fundering komt tegenwoordig vloerisolatie en daar zijn je voeten je heel dankbaar voor.
 • Overal kunnen bouwen: zand, leem of klei: dankzij een stevige fundering kan je op elke ondergrond een serre opbouwen.

Overweeg je om een serre te plaatsen? Schakel dan zeker een specialist in. Die helpt je de juiste fundering te kiezen en kan je helpen bij het ontwerp van de serre. Twee vliegen in één klap dus! Gratis contact opnemen met meerdere serrebouwers in de buurt kan via ons offerteformulier.

serre fundering

 

Beton fundering serre

Stevige funderingen zijn van essentieel belang. Daarom steunen de meeste serres nog altijd op een betonnen fundering. Beton is sterk, heeft een hoge draagkracht en gaat lang mee. Om een fundering van beton op te bouwen, gaat een expert als volgt te werk:

 

 1. Opbouw bepalen: de draagkracht van de grond bepaalt de opbouw en dikte van de serre fundering. Bij een zachte grond moet een specialist iets dieper graven tot de bodem voldoende draagkracht heeft. Hoe lichter de serre, hoe lager het gewicht en hoe minder diep de opbouw.
 2. Vorstbalk plaatsen: dit is een sleuf van 60 à 80 cm diep die de contouren van je toekomstige serre volgt. Het beton in deze sleuf dient als buffer tegen vorst. Hierdoor kan er tijdens koude winterdagen geen bevroren grond tot onder de funderingen komen en deze naar boven drukken.
 3. Betonplaat gieten: deze plaat omvat de volledige oppervlakte van de serre en is de eigenlijke vloer waarop de serre komt te liggen.

 

Zijn er alternatieven voor mijn serre fundering?

Eigenlijk niet. Omdat langdurige stabiliteit zo cruciaal is, krijgen bijna alle serres een fundering van beton. Onder specifieke voorwaarden zijn schroefpalen ook een optie, bv. bij heel lichte constructies. Hierbij rust de serre op dikke schroeven die je in de bodem kan draaien. In alle andere gevallen kies je het beste voor een klassieke fundering.

TIP: vraag van tevoren naar de mogelijkheden en bespreek je situatie met verschillende serrebouwers. Ontvang advies of vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat voor jouw project via onze offertepagina.

 

Prijs fundering serre

De meeste bedrijven werken met een totaalprijs voor de hele serre. Je betaalt dan voor de fundering én de bouw van de serre. Voor een comfortabele serre kan je uitgaan van een gemiddelde prijs van 1.200 à 1.600 euro per m². Afhankelijk van de grootte krijg je dan volgende totaalprijzen:

OppervlakteKosten serre
(excl. btw en incl. plaatsing & afwerking)
Kleine serre (± 6 m²)€ 5.000 à 12.000
Standaard serre (± 12 m²)€ 9.000 à 25.000
Grote serre (± 20 m²)€ 18.000 à 60.000

Toch op zoek naar een exacte prijs voor een serre fundering? Een professionele serrebouwer kan de prijs precies voor je berekenen. Vraag hiervoor eerst voorstellen aan bij specialisten in je buurt via onze offerteservice. Zo kan je gericht serre prijzen, materialen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

fundering serre

 

Fundering per ondergrond

Niet elke ondergrond is geschikt om een serre te dragen. Als dat niet het geval is, zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om de fundering toch stevig te maken. Welke fundering is mogelijk per ondergrond? Een overzicht:

 

 • Zandgrond is een lichte en droge grondsoort die voor weinig problemen zorgt. Wil je een serre zetten in een streek met zandgrond? Dan heb je aan een betonnen fundering meer dan genoeg. Zandgrond heeft de handige eigenschap dat het door zijn textuur niet verzakt. Die eigenschap draagt bij aan de stabiliteit.
 • Zandleem is een een mix van zand en leem. Net zoals zandgrond is een klassieke betonnen fundering hier een goede optie.
 • Klei is zwaar, compact en houdt water goed vast. Overleg daarom met een gespecialiseerde serrebouwer wat de beste optie is in jouw geval. Meestal is een betonnen fundering hiervoor voldoende. Ligt je tuin echter dichtbij een rivier, dan zijn heipalen nog een optie voor extra stabiliteit.
 • Leem lijkt op klei, maar is veel minder uitgesproken. Net als bij zand en zandleem kiest jouw specialist meestal voor een betonnen fundering.

 

Waarom een serrebouwer kiezen?

Een fundering gieten is geen simpele klus. Sleuven uitgraven, beton mixen en de bekisting maken; het vraagt allemaal om gespecialiseerd materiaal. Schakel daarom altijd een gespecialiseerde serrebouwer in. Naast kwalitatief materiaal profiteer je nog van een paar andere voordelen:

 

 • Gepersonaliseerd advies: tijdens het eerste bezoek verzamelt je specialist alle noodzakelijke informatie om de juiste fundering te plaatsen. Die bekijkt de locatie, noteert de afmetingen en onderzoekt de ondergrond.
 • Correcte uitvoering: door gebruik te maken van kwalitatieve materialen en de juiste machines ben je zeker van een stabiele fundering die jarenlang meegaat.
 • Serre bouwen: je profiteert het meeste als je de fundering en de serre door dezelfde bouwer laat plaatsen. Zo kan je alle werken in één keer laten uitvoeren en geniet je sneller van je serre.
 • Persoonlijk aanspreekpunt: heb je nog vragen of wil je iets laten aanpassen? Dan staat je vakspecialist voor je klaar. Door samen te werken met een professionele serrebouwer ben je zeker dat je altijd bij iemand terecht kan.

Offertes aanvragen bij serrebouwers in je buurt? Heel eenvoudig, daarvoor hoef je alleen het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde serrebouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de serre en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde serrebouwers