Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Serre pergola: info & voordelen

Twijfel je tussen een serre en pergola als bijgebouw aan je huis? Dan kan je eventueel kiezen voor een ‘serre pergola’, die de voordelen van beide combineert. In dit artikel lees je meer informatie over de mogelijkheden, materialen & prijs hiervan.

Wil je een serre, pergola of combinatie van beide laten plaatsen? Vraag hier gratis offertes aan. 

 

serre pergola Wat is een serre pergola?

Er is een belangrijk onderscheid tussen een serre en een pergola. Een pergola is, in tegenstelling tot een serre, een open constructie. Het is een vrijstaande of vaste terrasoverkapping waarbij je volledig buiten zit maar wel afgedekt bent van de zon en regen. In een serre zit je afgesloten, maar je kunt er wel ook in de herfst en winter van binnenuit genieten van je tuin.

Wil je over beide opties beschikken en heb je buiten voldoende plaats? Met een serrepergola kan dat! In dit geval wordt een pergola rechtstreeks aan de serre gebouwd (meestal in de lengte). Zo ontstaat één geheel in dezelfde stijl. Je krijgt dan een constructie die deels gesloten en open is.

 

Pergola ombouwen tot serre

Een alternatief is dat je de serre voorziet van schuifdeuren en/of grote klapramen. Op die manier kan de serre eveneens dienst doen als pergola én je spaart er ruimte en geld mee uit. Tijdens de zomermaanden kan je dan alles openzetten zodat je ook in de serre een buitengevoel ervaart.

Daarnaast is het ook mogelijk om je bestaande pergola te laten uitbreiden tot een serre. Een vakman zal de pergola dan voorzien van wanden en een (schuif)deur.

 

serre pergola

 

Mogelijke materialen en prijzen serre & pergola

Zowel een serre als een pergola kunnen uit drie materialen worden vervaardigd: hout, PVC (kunststof) of aluminium. Indien een serre en pergola met elkaar worden gecombineerd, worden deze doorgaans in dezelfde kleur, stijl en hetzelfde materiaal afgewerkt. Deze materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen en prijzen. Een combinatie van beide constructies zal voordeliger uitkomen dan wanneer je ze apart plaatst:

 

1. Kunststof

PVC is een veelgebruikt bouwmateriaal dat recycleerbaar en onderhoudsvriendelijk is. Het is in oneindig veel kleuren beschikbaar. Kunststof is sterk en heeft een eigentijdse look.

Gemiddeld ligt de kostprijs van een PVC serre 10-20% lager dan aluminium en zelfs 30% lager dan hout. Afhankelijk van de nokhoogte, afwerking en afmetingen betaal je 10000 à 25000 euro. Voor een kunststof pergola bedraagt de prijs 900 à 2100 euro, exclusief plaatsingskosten.

 

2. Aluminium

Aluminium is een zeer duurzaam materiaal dat bovendien bijzonder goed isoleert. De constructie zal dus jarenlang meegaan. Aluminium oogt strakker en moderner dan hout, maar je kan de profielen naar keuze verven of verfijnen.

Een aluminium serre kost gemiddeld tussen de 10 000 & 25 000 euro, terwijl je voor een pergola 1500 à 5000 euro betaalt.

Lees hier meer over de eigenschappen van aluminium serres.

 

3. Hout

Een houten serre was lange tijd de standaard. Het is een authentiek materiaal met een warme uitstraling, dat toch bij verschillende stijlen past. Daarnaast is dit materiaal makkelijk bewerkbaar en licht van gewicht waardoor het grote lengtes kan overbruggen. Hout isoleert goed, maar niet zo goed als PVC en aluminium.

Voor een houten pergola moet je rekenen op een prijs tussen €700 en €2300, terwijl een serre in hout €15000 tot €25000 kost.

 

Voor de bouw van een serre en/of pergola moet je beroep doen op een vakman. Dankzij een professional ben je zeker van een prachtig en foutloos resultaat. Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen in jouw regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen op maat van jouw project vergelijken! Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

serre pergola
Serre met halfopen wanden

Welk onderhoud is nodig?

Of je serre(pergola) al dan niet veel onderhoud vereist, hangt ook af van het materiaal waaruit die is opgebouwd. Een houten constructie vraagt het meeste onderhoud, aangezien hout een natuurlijk product is. Om verkleuring en rotting te vermijden moet je hout frequent onderhouden en behandelen. Aluminium en PVC behoeven geen jaarlijks onderhoud. Aluminium profielen kan je trouwens gewoon schoonmaken met lauw zeepwater.

Hoe vaak de serre een onderhoudsbeurt nodig heeft, hangt af van de omgevingslucht. In stedelijke of industriële gebieden zal dit vaker nodig zijn dan in een afgelegen en landelijk gebied. Belangrijk ook is het onderhoud van het dak, dat nog kwetsbaarder is voor regen, wind en vuil.
Hier kan je meer lezen over serredaken.

 

Is een vergunning vereist?

Om een serre te laten plaatsen heb je een vergunning nodig. Afhankelijk van de hoogte en oppervlakte hiervan zal een eenvoudig of uitgebreid stedenbouwkundig dossier opgesteld worden.
Over de voorwaarden daarvan kan je hier meer lezen.

Kies je enkel voor een pergola, is een vergunning niet altijd vereist. De regelgeving is verschillend naargelang het een vaststaande of losstaande constructie betreft. De totale oppervlakte aan bijgebouwen mag alleszins niet meer dan 40 m² bedragen, anders heb je een vergunning nodig. Heb je dus bijvoorbeeld al een tuinhuis, dan moet je de oppervlakte hiervan meetellen.

Om een vergunning te vermijden mag een vaststaande pergola niet hoger zijn dan 4 meter. In het geval van een vrijstaande pergola bedraagt de maximale hoogte 3,5 meter. Deze moet bovendien binnen een afstand van 30 meter van de woning staan. Een pergola moet ook minstens op drie meter van de perceelgrens geplaatst worden. Eventueel mag je wel tegen een scheidingsmuur bouwen, maar deze mag niet worden aangepast.

 

pergola

 

Offertes voor een serre ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde serrebouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde serrebouwers